Boeteregeling illegale downloads mogelijk van de baan.

In de Verenigde Staten is door een rechter een mogelijk historische uitspraak gedaan in een van de grootste BitTorrentzaken die een einde kan betekenen van de boeteregeling voor mensen die illegaal films en muziek downloaden. Nu geld er nog een regeling die bepaald dat iemand die illegaal bestanden heeft binnen gehaald de betreffende productiemaatschappij een vergoeding moet betalen.

De rechter oordeelde dat een IP-adres niet gelijk staat aan een rechtspersoon. De rechter weigerde de privégegevens van de gebruikers door te spelen aan de auteursrechthebbende. Als voorbeeld gebruikte de rechter een eerder zaak waarin later bleek dat de verdachten te onrechte waren veroordeel voor het downloaden en het in bezit hebben van kinderporno. Criminelen hadden het IP-adres gebruikt via een onbeschermde draadloze internetverbindingen.

Of de uitspraak van deze rechter invloed zal hebben in komende zaken is nog maar de vraag, maar voor de advocaten van de verdachten kan het wel in hun voordeelspelen. In Amerika hebben tot nu toe zo’n honderdduizend mensen inmiddels een boete opgelegd gekregen voor illegale downloads variërend van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Ook Frankrijk is bezig haar wetten aan te passen om de piraten harder aan te kunnen pakken. Vorig jaar hadden Franse onderzoekers ongeveer honderd ip-adressen opgespoord die verantwoordelijk zijn voor 30 procent van de geplaatste torrents op The Pirate Bay.

Na 103 dagen het verkeer op The Pirate Bay te hebben geobserveerd kwam er een kleine groep gebruikers naar boven die verantwoordelijk is voor een relatief groot gedeelte van de bestanden.

In de tussentijd is Donner weer aan het proberen het vrije internet te beperken.

Bron: Torrentfreak

Reacties

Downloaden van het internet

Downloaden van het internet is altijd legaal zolang het niet in strijd is met de wet. Onze wet geeft ons de gelegenheid om legale content te downloaden zolang je het legale content ook in origineel bezit hebt. Dat is wat anders dan de uitspraak van de rechter in Amerika. Wat ik me afvraag als iemand via internet de Amerikaanse wet overtreed in Nederland b.v. dan ook aansprakelijk worden gesteld door wat voor rechtbank of gerechtshof dan ook. Waar ben ik beschermd of moet ik zijn in het westerse rechtsysteem wat hiermee te maken heeft bedoel ik?