Conclusie AIVD: Er moet meer geneukt worden

Reacties

GAAT DAN MAAR NIET IN DIENST 

GAAT DAN MAAR NIET IN DIENST WANT DAAR KRIJGT 20% van de Manschappen PTSS/RELATIE PROBLEMEN 
Hersenfuncties bij PTSS
http://www.veteranen.nl/upload/File/Factsheet%206%20herzien.pdf

Een gangbare hypothese voor het ontstaan van PTSS is dat de amygdala's (laag opzij, halverwege het hoofd in beide hersenhelften) – hersencentra die een sturende invloed hebben op onze emoties en dus op angst- en vreesreacties – overactief zijn geraakt( WAARDOOR WEER RELATIE PROBLEMEN KUNNEN ONTSTAAN). Dat zou komen doordat de normaal aanwezige dempende invloed vanuit de ventromediale (pre)frontale cortex ontbreekt. De rol van de hippocampus, via welk gebied we ons allerlei gebeurtenissen herinneren, is minder duidelijk, maar ook die zou de amygdala kunnen dempen.
PTSS-patiënten die met hun hoofd in de scanner liggen en dan aan hun oude trauma worden herinnerd, hebben een verhoogde activiteit in hun amygdala's, en een lagere activiteit in de prefrontale cortex. Tegelijkertijd werkt hun hippocampus mínder hard dan bij gezonde mensen.

 

Toepassing: hersenbeschadigingen in de amygdala's en in de ventromediale prefrontale cortex, het gebied middenvoor in de hersenen, beschermen blijkbaar tegen het ontstaan van PTSS.
Dit wordt bewezen door een onderzoek onder 245 veteranen, waarvan er 193 in Vietnam hoofdwonden door kogels of scherven hadden opgelopen, terwijl 52 anderen aan vijandig vuur blootgesteld waren geweest maar niet aan hun hoofd gewond waren geraakt. De onderzoekers van de Vietnam Head Injury Study en cognitieve neurowetenschappers van de National Institutes of Health in Bethesda, Maryland, zijn na analyse van de ernst van de PTSS bij mensen zonder en met schotwonden in verschillende hersengebieden duidelijk in hun conclusies. De prefrontale cortex en de amygdala's zijn allebei ‘oorzakelijk betrokken’ bij het ontstaan van PTSS, schrijven ze. Niet beide hersencentra hoeven beschadigd te zijn om tegen PTSS beschermd te zijn. Curieus is dat mensen twee amygdala's hebben – in iedere hersenhelft één – maar kogelschade aan één van beide amygdala's voorkómt het ontstaan van PTSS meestal al. Het idee is dat één amygdala nooit zo hyperactief kan worden dat ze in haar eentje een PTSS-gevoel in stand kan houden. (Nature Medicine, online 23.12.07)