Roemeense journalisten bevestigen geheime gevangenis

Roemeense journalisten hebben een geheime gevangenis ontdekt in een kelder van een Roemeens regeringsgebouw. Hiermee bevestigen de journalisten de eerdere verdenkingen en beschuldigingen van een geheime gevangenis in Roemenie. Hier zou de CIA jarenlang al-Qaida-gevangenen hebben ondervraagd. Deze werden voorheen nog altijd ontkend. In 2010 melden wij ook al over diverse geheime gevangenis in Roemenie en Europa.

In 2010 bracht Manfred Nowak , VN-expert tegen martelpraktijken, een schokkend rapport uit waarin bleek dat er in meer dan 66 landen geheime detentiecentra zijn. Staten waar de VS gevangenen naartoe bracht/brengt voor "verder verhoor" zijn naast Polen en Roemenië, onder andere Ethiopië, Djibouti, Egypte, Jordanië, Marokko, Pakistan, Syrië en Thailand. Nowak beschuldigden er verscheidene regeringen van, het in januari gepubliceerde rapport over de 'secret detentions' te hebben willen censureren. Die landen hadden de bespreking van het rapport uitgesteld tot juni.

Nowak herhaalde dat elke geheime detentie een misdaad is en blijft, gelijkwaardig aan een gedwongen verdwijning en een misdaad die het gebruik van folteringen in de hand werkt. "In plaats van een gedragscode te zoeken voor ngo's, zou beter zo'n code voor de lidstaten van de raad worden opgesteld", zei de Oostenrijkse mensenrechtendeskundige. De geheime gevangenissen zijn in strijd met het verdrag van Genève. Geheime gevangenissen in Thailand, Polen, Marokko en Litouwen zouden in 2006 gesloten zijn, nadat er hevige kritiek was gekomen op het gebruik van martelmethoden. Echter is dit dus niet te bevestigen. En het rapport van Nowak uit 2010 geeft toch een heel ander beeld.

Hoewel er wordt gesteld dat de geheime gevangenissen van de CIA zijn. Dan betekend dit nog niet dat deze ook in het belang zijn van andere landen. Anders zouden zij deze ook niet toelaten.