De fraude genaamd geld

 

De Thora legde de joden reeds lange tijd geleden een verbod op om schulden te maken bij de andere volkeren. De hand die geeft staat immers steeds boven de hand die neemt.  Indien ik bij jouw bijvoorbeeld het equivalent van 10 arbeidsuren in het krijt sta dan betekend dit dat 10 van mijn toekomstige arbeidsuren niet langer van mij zijn maar van jouw. Stel dat ik zoveel schulden bij jouw heb dat ik die nooit meer afbetaald krijg, ook al ga ik voor de rest van mijn leven 7 op 7 werken, dan betekend dit zondermeer dat ik jouw slaaf ben. Een slaaf die wellicht niet vastgeketend is met kettingen maar wel met schulden.
In Money as debt van Paul Grignon wordt pijnlijk duidelijk hoe een overgrote meerderheid van de mensen rechtstreeks (via persoonlijke schulden ) en/of onrechtstreeks (via aangeboren staatsschulden ) schatplichtig gemaakt werd aan een zeer kleine geestelijk gestoorde minderheid of maw hoe de meesten van ons gemanipuleerd werden tot schuldslaven, die alleen maar denken dat ze vrij zijn omdat ze niet letterlijk geketend zijn.

Voor iedereen die onder schulden gebukt gaat is deze tweedelige reeks een absolute must om te bekijken, en om te laten bezinken, vervolgens nog eens te bekijken en weer te laten bezinken. Niemand zal kunnen zeggen dat hij deze informatie zonder voorkennis van de eerste keer volledig kan bevatten. Maar als het besef dan toch gaat dagen en bij mij was dat pas na de vijfde keer ofzo … dan ga je plots begrijpen waarom je die schuldenput van jouw nooit helemaal dicht gegooid krijgt én dat dat ook helemaal de bedoeling niet is … van jouw (rent)meesters.

December 30, 2015

Posted In: Uncategorized