Zelf vlees (seitan ) maken

Seitan

Seitan is een traditioneel oosters product dat je vindt in biowinkels en zeer gegeerd is onder vegetariers als vleesvervanger. Eigenlijk is het smaakloos op zich maar dat wil zeggen dat je het gelijk welke smaak kan geven en het heeft een voedingswaarde die vergelijkbaar is met die van steak. Hetzelfde geldt trouwens ook voor de prijs en daarom leggen we hier voor u uit hoe je dit vegetarische luxeproduct heel gemakkelijk zelf kunt maken.

Om te beginnen hebt u volkoren tarwemeel nodig. Dit moet minstens 80 percent volkoren zijn maar 100 percent is beter en tevens goedkoper. We doen water bij de deeg ( zonder zout ) en we kneden er een bal van zoals we zouden doen om een brood te maken. Vervolgens leggen we die bal in lauw, warm water en kijken er een nacht niet meer verder naar om.

De volgende dag beginnen we dit boeltje in het water ondergedompeld te kneden. Je zal zien dat het water dan heel snel wit begint te kleuren en je er al heel snel niks meer doorheen kan zien. Wat we eigenlijk doen is de bal in het water beginnen uitknijpen. We knijpen ahw al het wit (het zetmeel ) eruit. Na een tijdje kan het nodig zijn ( afhankelijk van de hoeveelheid ) om vers water te nemen of je kan het vat waarin je kneed ook onder een lekkende kraan zetten. Nadat we al het witte zetmeel eruit geknepen hebben zijn de vezels of zemelen aan de beurt. Deze wrijven we er met onze vingers uit. Dus in plaats van de bal nu uit te knijpen gaan we net het omgekeerde doen en trekken hem uit elkaar om zo de vezels los te kunnen wrijven en spoelen. De vezels zien eruit als kleine bruine harde schilfertjes. Wat we tenslotte overhouden is een soort van gummi-achtige veerkrachtige substantie en dat is seitan of anders pure tarwegluten of tarwe-eiwitten. Wanneer we uit deze gummibal tenslotte al het vocht uitwringen hebben we een substantie die op het eerste gezicht doet denken aan vlees en die ook als dusdanig gesneden kan worden ( in schijven bvb ) en gebakken en verder behandelt.

Het beste resultaat geeft seitan vind ik persoonlijk als we het vervolgens roerbakken, op precies dezelfde wijze als dat we bijvoorbeeld met kippenreepjes zouden doen. Gebruik geen boter maar olie. En laat die vrij heet worden, tenminste als je van krokant houdt. En gebruik altijd tamari bij het roerbakken.

We kunnen seitan ook paneren en er een schnitzel van maken en die dan weer in olie bakken. Of balletjes voor in de tomatensaus of we kunnen er ook gehakt van maken voor in de spagetti-bolognesesaus.

Als we de seitan willen bewaren omdat het handig is om er in één keer een wat grotere hoeveelheid van te maken dan leggen we de seitan in water dat we aan de kook hebben gebracht en waar we vervolgens wat tamari, kombu-zeewier en verse gember en eventueel kerrie, laurier of paprika aan toevoegen. In dit kookvocht ondergedompeld kunnen we de seitan vervolgens minstens een week lang bewaren.

smakelijk

December 30, 2015

Posted In: Uncategorized